Keitä me olemme?

MY COMPANION ALD


My Companion Australian Labradoodles on yhtä kuin Anna ja Hanne – siskokset, jotka ovat täysin menettäneet sydämensä australianlabradoodleille. Meillä on aiempaa kokemusta myös muista roduista ja kasvattamisestakin, mutta ALD:n jalostus on meille intohimo, ja pidämme erittäin tärkeänä toimia yhteistyössä rotua rekisteröivän kansainvälisen järjestön kanssa. Rotujärjestön asettamat tavoitteet ja jalostuksen valvonta ovat tärkeitä, kun kehitetään uutta rotua, jonka kysyntä on noussut korkeaksi

Ensimmäisen ALD:n hankimme vuonna 2012. Tällä hetkellä omissa kodeissamme asuu yhteensä kolme karvaista ystävää. Uudet jalostuskoiramme sijoitetaan asumaan haltijaperheisiin, joissa ne saavat elää perheen rakastettuina lemmikkeinä koko elämänsä ajan. Kasvattejamme asuu eri puolilla Suomea ja muutama myös muualla Euroopassa.

Olemme hankkineet jalostuskoiriamme huolellisen taustatyön jälkeen mm. Hollannista, Iso-Britanniasta ja Norjasta, sekä muilta kasvattajilta Suomesta. Lisäksi olemme tuoneet ulkomailta, myös rodun alkuperämaasta Australiasta asti, ns. pakastesulhasia eli pakastettua spermaa, jolla voidaan hedelmöittää koiriamme Suomessa. Pienessä rodussa on tärkeää, että koirien geenipohja on mahdollisimman laaja. Pyrimme valitsemaan yhteistyökumppaneiksemme maineeltaan hyviä kasvattajia, jotka jakavat kanssamme samansuuntaiset näkemykset koiranjalostuksesta yleensä sekä myös pentujen kasvattamisesta ja pentuperheiden tukemisesta.

My Companion -pentueet syntyvät ja kasvavat kotioloissa maaseudun rauhassa Varsinais-Suomessa. Kaikki koiramme ovat yhtä suurta laumaa ja tottuneita toisiinsa. Myös perheisiin sijoitetut jalostuskoiramme vierailevat meillä säännöllisesti, joten me ja kotimme ovat niille tuttuja, kun ne tulevat synnyttämään ja hoitamaan pentuja luoksemme. Haluamme panostaa vahvasti pentujen elämän alkutaipaleeseen ja siksi meistä toinen on aina päätoimisesti pentujen kanssa koko sen ajan, kun ne kasvavat luonamme ennen perheisiin muuttamista. Pennut saavat elämänsä ensi viikkoina paitsi rauhaa ja emonsa hoivaa, myös varhaista stimulaatiota (early neurological stimulation). Sen tarkoituksena on vahvistaa kehittyvän pennun hermostoa. Käytämme paljon aikaa myös sosiaalistamiseen Puppy Culture -menetelmällä. Pidämme tiiviisti yhteyttä kasvattiemme perheisiin ja olemme heidän tukenaan koko koiran eliniän.

Pyrimme kasvattajina kehittämään ja ylläpitämään australianlabradoodlen rotutyyppiä. Tavoittelemme omassa kasvatusohjelmassamme tasapainoista, vakaata ja ystävällistä luonnetta sekä hyvää rakennetta ja terveyttä. Kaikki jalostuskoiramme testataan rotujärjestön vaatimalla tavalla – tällä hetkellä kuvautamme lonkat (OFA), kyynärät (OFA) ja selän, tutkitutamme polvet, testautamme DNA-näytteestä seuraavat sairaudet: DM, EIC, PRA/PRCD, vWD, sekä teetämme virallisen silmätarkastuksen (ECVO) 18 kk välein (terveystestiasiat selitetään tarkemmin "Tytöt"- ja "Pojat"-sivujen alaosassa). Meille koirien terveys, niin fysiikan kuin tasapainoisen luonteenkin osalta, on jalostustavoitteissamme ykkössijalla. Kauneus seuraa usein samassa paketissa, mutta ulkonäköseikat, kuten turkin väri tai kiharuuden aste, eivät ohjaa kasvatustyötämme.

Olemme erityisen kiinnostuneita koirien käytöstä osana pedagogista, psykologista tai sosiaalialan työtä. Iloitsemme siitä, että osa kasvateistamme on päätynyt työkäyttöön. Kasvattimme ovat osoittautuneet myös reippaiksi harrastuskoiriksi ja hyväluonteisiksi perhekoiriksi.