Perheenjäsenenä

ALD


Australianlabradoodle on älykäs, ystävällinen ja sosiaalinen koira. Luonteensa johdosta australianlabradoodle soveltuu erinomaisesti seura- ja perhekoiraksi sekä opas-, avustus- ja terapiakäyttöön.

Tyypillinen australianlabradoodle innostuu saadessaan huomiota ja on aina valmis leikkimään tai lähtemään ulkolenkille, mutta omaa myös kyvyn rauhoittua nopeasti ja odottaa tyynesti silloin, kun ihminen keskittyy muuhun. Oppivaisen australianlabradoodlen kanssa voi hyvin harrastaa esimerkiksi agilitya, rally-tokoa ja noseworkia, tai osallistua koira-avusteiseen toimintaan esimerkiksi vanhustentaloissa vierailemalla. 

Älykkäänä koirana ALD keksii kaikenlaista puuhaa, ellei sen elämässä ole sopivassa suhteessa lepoa ja virikkeitä. Myös vapaana ulkoilu ja muiden koirien seura on ensiarvoisen tärkeää kaikille koirille.

Australianlabradoodle sopii mainiosti ensimmäiseksi koiraksi, koska sitä on helppoa kouluttaa eikä se ole rotuna aggressiivinen tai dominoiva. Australianlabradoodle tulee yleensä hyvin toimeen myös muiden eläinten ja lasten kanssa. Koiran ensimmäiseen vuoteen kannattaa panostaa, ja suosittelemmekin kaikille pentuperheillemme vähintään pentukurssin käymistä.

Vaikka australianlabradoodlen on todettu aiheuttavan vain harvoin voimakkaita oireita allergisille, ei takeita allergiaystävällisyydestä voi antaa. Suosittelemme etenemään hitaasti ja tutustumaan rotuun huolellisesti sekä tapaamaan monia eri koirayksilöitä, jotta mahdollisia oireita saa testattua jo ennen isoa päätöstä.


Rodun

HISTORIAA


Australianlabradoodlen taustalla on viisi rotua, joita on suunnitelmallisesti ja harkitusti risteytetty keskenään haluttujen ominaisuuksien aikaansaamiseksi. Pohjarodut ovat villakoira, labradorinnoutaja, amerikan- ja englannincockerspanieli sekä irlanninvesispanieli. 

Australianlabradoodleja on jalostettu 1980-luvulta lähtien. Jalostuksen päämääränä on ollut kehittää luonteeltaan tasainen, oppivainen ja ihmisrakas uusi koirarotu, joka olisi terverakenteinen eikä laajalti kantaisi perinnöllisiä sairauksia. Erityishuomiota on kiinnitetty myös allergisoivuuteen ja turkin laatuun, ja nykypäivänä australianlabradoodle sopiikin monille koira-allergisille. Kehotamme silti allergikkoja harkintaan ja varovaisuuteen, sillä hypoallergenista koirarotua ei ole olemassakaan ja yksilöerot allergeenien määrässä ja laadussa ovat suuria saman rodun sisälläkin.

 Rodun status on toistaiseksi epävirallinen (kuten vielä jokin aika sitten valkoisenpaimenkoiran, mustaterrierin ja jackrusselinterrierin) eli rotua ei löydy FCI:n listalta.

HUOM! Risteyttämällä villakoira ja labradorinnoutaja keskenään ei synny australianlabradoodleja! Rodun suosion kasvaessa markkinoille ilmaantuu myös koiria, joita kutsutaan labradoodleiksi tai jopa australianlabradoodleiksi, mutta niitä ei rekisteröidä mihinkään eikä koiran alkuperästä tai vanhempien ja suvun terveydestä välttämättä ole mitään tietoa.Rodun

MÄÄRITELMÄ


Säkäkorkeus: mini 35–42 cm, medium 43–52 cm, standard 53–63 cm.

Värit: musta, hopeanharmaa, kerma, kinuski, punainen, suklaa tai valkoinen. Myös kaksivärinen (parti). Merle-väritystä ei hyväksytä.

Turkki: Kaksi karvalaatua, fleece ja wool. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa.

Odotettu elinikä: 12–15 vuotta.

Terveys: Perusterve rotu. Samat sairaudet kuitenkin mahdollisia kuin pohjaroduilla.

Luonne: Älykäs, ystävällinen, sosiaalinen, pehmeä. Energinen vapaana, rauhallinen käsiteltäessä. Ihmisläheinen, hakee kontaktia.

Koulutettavuus: Erinomainen.

Aktiivisuus: Keskiaktiivinen.

Katso ALAEU:n ja ALAA:n rotumääritelmät. Alla olevat koirat ovat rakenteeltaan esimerkillisiä rotunsa edustajia.

Toradalriada's Ziggy Stardust "Uuno"

My Companion April's Spell "Molla"


Miksi rotujärjestöön kuuluminen

ON TÄRKEÄÄ?


Australianlabradoodlet rekisteröidään rodun omien järjestöjen ylläpitämiin rekistereihin, joita on Euroopassa, Australiassa ja Pohjois-Amerikassa. Vaikka rodun historia on lyhyt eikä aivan ristiriidaton, on rotu onnistuttu tiukoilla terveysvaatimuksilla ja tarkalla jalostusseurannalla saamaan varsin terveeksi, hyvärakenteiseksi ja tyypiltään yhtenäiseksi. Toisaalta nuori ja kehittyvä rotu on hyvin altis väärinkäytölle, harkitsemattomille yhdistelmille ja piittaamattomuudelle. Mielestämme pentujen rekisteröinti on erittäin tärkeää, koska vain tavoitteellinen kasvatustyö, joka nojautuu rotumääritelmään, jalostusyksilöiden laajaan terveystestaamiseeen,  järjestön jalostustyötä rajaaviin sääntöihin ja eettiseen koodiin takaa rodun suotuisan kehityksen. Lisäksi edellä mainitut asiat ovat pennunostajalle tae laadusta ja valvonnasta. Ostohinta rekisteröidyllä pennulla sisältää paljon muutakin kuin itse pennun (mm. terveystakuu, sterilointi/kastrointi, mikrosirutus ja sirun rekisteröinti, terveystarkastus, pentutestaus).

Ostamalla koiran järjestöön kuuluvalta kasvattajalta tiedät, mitä olet ostamassa: pennun vanhemmat (ja monta sukupolvea ennen niitä) ovat tutkitusti terveitä ja kantavat perimässään niitä ominaisuuksia, joiden vuoksi australianlabradoodle on nykyään pidetty koirarotu. Tavatessasi kasvattajaa voit pyytää nähtäväksi koirien tutkimustulokset. Ostamalla pennun rekisteriin kuuluvalta kasvattajalta et myöskään vahingossa tule tukeneeksi pentutehtailua tai muuta epäeettistä koirankasvatusta, ja voit olla varma, että pentu on todellakin aito australianlabradoodle.

My Companion ALD:n jalostuskoirat ja kaikki syntyvät pennut rekisteröidään eurooppalaiseen rotujärjestöön ALAEU:hun.